Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pilíře víry - osud

Víra v osud je jedním z pilířů víry muslimů. Ovšem co přesně osud je, je poměrně složitá otázka. Neinformovaní lidé často vyčítají věřícím právě víru v osud - spoléhání se na Boha. Prý se zbavujeme odpovědnosti, nic neděláme a podobně. Což je ale hluboký omyl. 

 Spoléhání se na Boha neznamená, že si sednu na zadek a počkám si, až mi Bůh pošle jídlo do úst, postaví nade mnou dům, přivede mi partnera, hodí mi na hlavu hromadu zlata... Spoléhání se na Boha, víra v osud, spíše spočívá v tom, že se ze svých chyb poučíme, ale zbytečně nad nimi nehořekujeme, stejně tak nad různými nezdary či tragédiemi.

Jedním z aspektů osudu je vyměřený čas zde na zemi. Pokud má náš čas přijít, ničím tomu nelze zabránit. Nebrání to v oplakání mrtvých, ale zabraňuje propadání hysterii a přehnaným výčitkám. Pomáhá to lépe přežít odchod těch, které jsme milovali.

Ráda bych přiblížila co vlastně osud v islámu přesně znamená a jak ho chápat. Využiji proto kapitolu Osud z knížky Pilíře víry, autorem je Džac far šejch Idrís, překlad PhDr. Eva Záherová. Je to napsané velmi zajímavě a poutavě. 

Qadar (osud)

Původní význam slova qadar je určitá míra či množství kvanit nebo kvalit. Má mnoho jiných výnamů, které se odvozují od tohoto provtního. Juqddir tedy mezi jinými znamená měřit či dosáhnout kvantitu, kvalitu, pozici atd. něčeho předtím, než to skutečně uděláte. A právě tento smysl slova gadar nás zde zajímá.

Bůh je stvořitelem všeho, avšak cokoli, co on tvoří, tvoří se vším, co v sobě slovo qadar zahrnuje ("A každou věc jsme vskutku v určených rozměrech stvořili.." Měsíc, 54:49)
On ví ještě přetím než začne tvoři, že bude tvořit toto a že to bude mít takovou a takovou velikost, kvantitu či povahu atd. a určí dobu jeho vzniku a zániku i místo jeho výskytu. Je-li tomu tak, tedy ten, kdo věří v pravého Boha, měl by věřit, že v přírodě nejsou žádné náhody. Stane-li se člověku něco nepříjemného, měl by říct: "Bůh qaddara (nařídil) a On učinil, co učinit chtěl" a netrápit se přáním, aby se tak bylo nestalo, či se trápit tím, proč se tak stalo. Naopak, stane-li se člověku něco příjemného, neměl by se tím chlubit, ale děkovat za to Bohu.

A nepostihne žádné neštěstí zemi ani osoby vaše, aby nebylo zaneseno v Knize dříve, než jsme je stvořili - a to věru je pro Boha nadmíru snadné. A jedná tak, abyste si nezoufali nad tím, co vám uniklo, a abyste se neradovali příliš z toho, čeho se vám dostalo. Bůh nemiluje žádného domýšlivce vychloubačného ani ty, kdož lakotí  (sůra Železo 57: 22-23)

Jestliže Bůh vše juqaddir (předurčí, předznamená atd.) což znamená také naše tak zvané svobodné činy, jak jsme za ně tedy zodpovědni? Tato otázka vyvstala již ve velmi rané době islámu mezi dvěma extrémně náboženskými sektami. Jedna z nich se nazývala qadrijja. Ta vyzvedala svobodnou vůli člověka a odpovědnost až k popření uznání schopnosti Boha předurčit a prohlašovala, že Bůh pozná naše svobdně vykonané činy až poté, co jsme je vykonali. Druhá sekta, nazývaná džabrijja, hlásala pravý opak a prohlašovala, že není rozdílu mezi pohyby neoživlých věcí a našimy pohyby při vykonávání tzzv. svobodných činů a že pokud užíváme záměrně jazyka, mluvíme pouze v přorovnáních.
Avšak není zapotřebí zacházet až do takovýchto extrémů, neboť není těžké uvést v soulad Boský qadar s lidskou zodpovědností za své činy. Bůh se rozhodl stvořit člověka jako svobodného činitele, ale On, předtím než stvoří člověka jakosvodnho činitel, ale On, předtím než stvořil člověka jako svobodného činitele, ale On, předtím než stvoří člověka, ví (a jak by mohl nevědět), jak každý využije své svobodné vůle, jaké budou například jeho reakce, když mu Prorok odhalí Boží poselství. Toto předvídání a zaznamenání do "Knihy" se nazývá qadar. Vyznavač qadaru by však mohl namítnout: "Jsme-li lidé svobodné vůle, můžeme ji uplatnit způsoby, které neodpovídají vůli Boha a v tomto případě ychom se nezachovali správně, kdybychom tvrdili, že vše je chtěno či rozhodnuto Bohem" Korán nám dává odpovědi na tuto otázku tím, že nám připomíná, že to byl Bůh, kdo chtěl, abychom byli rozvážní a je to opět On, kdo nám dovoluje své vlastní vůle využít.

Toto je věru připomenutí; a kdo si přeje, ať k Pánu svému cestu nastoupí, však přát si toho nebudete, pokud Bůh tak nebude chtíti. A Bůh věru je vševědoucí, moudrý, (sůra ČLověk, 76: 29-30)

"Je-li tomu tak", říká vyznavač qadru, "On by nás mohl ochránit od činění zla." Ano skutečně by mohl. Kdyby Bůh chtěl, abl by je všechny společně přivedl na cestu Pravdy.

Kdyby byl Pán tvůj chtěl, věru by byli všichni, kdož na zemi jsou, vesměs uvěřili. Chceš snad donutit lidi, aby se stali věřícími, když není duši žádné dáno, aby uvěřila jinak než z dovolení Boha, a když On uvaluje hněv Svůj na ty, kteří rozum nemají? (Jonáš, 10: 99-100)

Kdyby Bůh chtěl, nebyli by modloslužebníky, však neučinili jsme tě ani strážcem jejich, ani dozorcem nad nimi.(Dobytek, 6:107)

Avšak On tomu chtěl, aby byl člověk svobodný zvláště ve věcech víry či nevíry.

A rci: „Pravda přichází od Pána vašeho; kdo chce, ať věří, a kdo chce, ať nevěří!“(Jeskyně, 18:29)

Lidé by však nebyli tak svobodni, kdyby kdykoli kdokoli z nich chtěl učinit zlo, Bůh mu v tom zabránil a poručill mu činit dobrou.
"Souhlasí-li Bůh s našimi činy", mohl by někdo namítat, "pak jsou tyto činy ve skutečnosti Jeho skutky" Tato námitka je založena ne nejasnostech a zmatenosti. Bůh chce, aco my chceme ve smyslu, že nám dává vůli výběru a umožňuje nám tuto vůli vykonat. To znamená? On vytvoří vše nutné, abychom to mohli vykonat. Nechce to ve smyslu, že by to On dělal, jinak by bylo docela v pořádku říct: když pijeme nebo jíme nebo např. spíme, provádí tyto kce Bůh. Bůh tyto činnosti stvořil, On je však neprovádí. Jiná námitka založená na další nejasnosti je, že dovolí-li nám Bůh činit zlo, pak to schvaluje a líbí se mu to. Avšak chtít něco ve smyslu dovolit člověku učinit to, je jedna věc a schválit čin a doporučit jej, to je věc zcela jiná. Ne vše, co Bůh chce (umožní( člověku vykonat, se Mu líbí. On zaručil člověku, jak jsme četli v Koránu, možnost výběru mezi vírou a nevírou, avšak samozřejmě nemiluje lidi, kteří nevěří (nejsou vděčni).

Jestliže jste vy nevděční, je Bůh věru soběstačný i bez vás a nelíbí se mu nevděk u služebníků Jeho. Jste-li vděční, pak ve vás nalezne zalíbení. A neponese žádná duše břímě duše jiné; posléze navrátíte se k Pánu svému a On vás poučí o tom, co jste dělali, vždyť On dobře zná, co hrudi vaše skrývají.(Skupiny, 39:7)

Autor: Lucie Kamešová | úterý 10.6.2008 23:30 | karma článku: 10,60 | přečteno: 1729x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Ramadán, paní Diartová a blog neblog

Před pár dny začal muslimům postní měsíc Ramadán. I zde na blogu se objevilo několik článků a já je všechny přečetla. Když jsem četla ten od paní Diartové „Proč Ramadán?“ zarazila jsem se. To jak Ramadán popisuje, tedy celý článek mi úplně nesedl. Ono obyčejně mě její blogy nesednou, nu což, každý jsme jiný a každý máme jiné názory a životní postoje.

15.8.2010 v 10:48 | Karma: 22,94 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Antislamista ubodal v soudní síni těhotnou ženu

Že jste o tom nesylšeli? Divíte se že naše média neinformovala? V drážďanské soudní síni 1. června byla ubodána těhotná žena. Její manžel byl pobodán útočníkem a postřelen policistou, když svou ženu bránil. Jak je možné že jste o tom neslyšeli? Koho by totiž zajímalo, že byla ubodána muslimka nemuslimem.

27.7.2009 v 12:30 | Karma: 16,27 | Přečteno: 3246x | Diskuse| Společnost

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Svatba

Druhý článek série je trochu delší a budeme si v něm povídat o svatbě. Snad každá průměrná evropská nevěsta by si přála prožít takovou svatbu, jakou obvykle zažívají palestinské ženy. Ale jen málokterá žena, muž či rodina by byla ochotna za ni zaplatit tolik peněz.

23.7.2009 v 12:49 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Týden

První ze série článků, které se zabývají životem v Palestině, respektive v její části které říkáme Západní břeh. Začínáme z lehka spíše teoretickou záležitostí - organizací týdne.

21.7.2009 v 19:30 | Karma: 11,23 | Přečteno: 1537x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Úvod

O Palestině se hodně mluví, ale jen málo kdo skutečně nějakého palestince potkal. Jelikož jsem měla možnost nejen se s palestinci setkat ale s nimi žít - a nejen s nimi ale jako oni – rozhodla jsem se napsat sérii článků ve kterých zájemcům přiblížím jejich život a způsoby.

21.7.2009 v 18:00 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Mami, houpej hodně

Krátké zamyšlení nad deštěm, dětmi a houpačkou.

30.5.2009 v 0:17 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Hlupáci za volantem

Každý chodec se zajisté čas od času setká s některými "vstřícnými" motoristy, stejně tak i já. Ovšem zatím se mi nestalo aby si na mně řidič vybíjel své mindráky. Tedy nestalo, až do nedávna.

28.5.2009 v 18:27 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Vše je o přístupu aneb Nepříjemná sestra a zkažený den

Těhotenská poradna v porodnici je útrpnou zkouškou pro každou těhotnou ženu. Poslední měsíc před plánovaným termínem porodu ji ženy navštěvují každý týden. Přístupy se samozřejmě v různých porodnicích do určité míry liší, ale co je pro ženu –klientku či pacientku- nejdůležitější, je přístup personálu. Protože na tom stojí a padá pocit, jaký si odnášíte. A samozřejmě to platí i jinde. Občas máte štěstí na milé a vstřícné jednání. Narazíte-li ale na nepříjemnou matronu, tak jako se mi poštěstilo tento čtvrtek ve FN Královské Vinohrady, máte pokažený den.

5.4.2009 v 10:20 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2174x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Radosti a strasti těhotenství

O těhotenství se mluví jako o nádherném období, kdy matka cítí, jak v ní roste nový život. V současnosti se stále více zdůrazňuje, že těhotenství je normální stav a ne nemoc. S tím nemohu souhlasit. Těhotenství zcela jistě není nemoc, ale rozhodně je to oproti normálu „jiný stav“.

30.3.2009 v 10:34 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Lidské štíty

O lidských štítech, které údajně Hammás používal a používá při konfliktu s Izraelem toho bylo napsáno už hodně. Je to ale skutečně pouze praktika Hammásu?

21.1.2009 v 17:33 | Karma: 13,51 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

GAZA aktuálně

Tak zdá se že Izrael vyhlásil ukončení operace a začátek okupace (či spíše pokračování tentokráte s vojskem uvnitř). Bylo ohlášeno že ve dvě hodiny ráno tamního času přestanou útočit. Prý již akce splnila své "cíle" a Izrael vyhlásil vítězství. Rozhodně zvítězil nad zavražděnými ženami a dětmi. Ale cíle?

17.1.2009 v 23:10 | Karma: 14,84 | Přečteno: 1680x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

Gaza krátce

Ačkoli každý druhý mluví o tom, co se prý děje v Gaze,nikdo vlastně nemá pořádně informace uvnitř z Gazy. Existuje ale zpravodajství, které v Gaze skutečně je. Al-Jazeera. Kdo má satelit může sledovat Al-jazeeru v angličtině nebo arabštině. Dle mého je anglická kvalitnější. Reportéři jsou lidé s velkou zkušeností a výborných schopností, kteří pracovali i v jiných renomovaných zpravodajstvích jako CNN nebo BBC.

8.1.2009 v 20:28 | Karma: 15,97 | Přečteno: 2449x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

Palestinci a jiní hajz*ove

Už několik dní hledám čas i vhodná slova k tomu, abych se vyjádřila k současnému dění. Vlastně jsem původně nevěděla jak a kde začít. U dnes již více než 700 mrtvých, u zkreslování informací v médiích, u úžasných blogů pánů Daníčka a Olšera nebo u diskutujících o kterých pochybuji, zda jsou vůbec lidmi. Nakonec mi vlastně pomohl článek jednoho „myslitele“ jménem Aleš Orálek, který napsal úžasný článek Co jsou vlastně Palestinci zač...

8.1.2009 v 16:56 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2189x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

O svátcích

Jak jme slavili Svátek oběti, jak se slaví v Palestině a co má společného s vánoci.

14.12.2008 v 12:28 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2114x | Diskuse| Kultura

Lucie Kamešová

Nejsem zodpovědná za činy jiných muslimů

Stále narážím na výzvy k distancování se od toho či onoho. Jsem volána k zodpovědnosti za to co dělali jiní. Mám vysvětlovat, proč muslimové v Saudské či Íránu dělají to a to a jestli se mi to líbí. Jak prý by se mi líbilo žít v Afghanistánu. Proč? Jak by se vám líbilo žít v třeba v křesťanské Kolumbii nebo Brazílii? Cítíte se zodpovědni, za to, co se tam děje? A co třeba ateistická Čína, milí ateisté? Ne? A proč mám já?

12.6.2008 v 10:30 | Karma: 17,88 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Jak jsem se stala muslimkou

Jsem muslimkou, no a? Pravidelně prohlašuji svou víru, modlím se, postím se, dávám almužnu a plánuji cestu do Mekky. Věřím v Jediného Boha - Stvořitele, Pána všeho, věřím v proroky jak v konkrétní osoby tak v existenci proroků jako takovou ať už je znám nebo ne, věřím v anděly a v soudný den, věřím v předurčení - osud. Jsem muslimka - jsem Češka - jak se mi to přihodilo? A o tom je můj článek. Kdo jsem a jak jsem se stala muslimkou.

23.4.2008 v 12:07 | Karma: 25,33 | Přečteno: 6083x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

O Koránu - co je vlastně Korán?

Mnoho lidí si dnes připisuje právo vykládat Korán podle toho, co četli. Kdo z nich a konec konců, kdo z vás, opravdu četl Korán? A z těch lidí, co ho skutečně četli, kolik jich mu opravdu porozumělo. A teď tím nemyslím mu uvěřilo, ale porozumělo (ve smyslu pochopení čteného textu). z deseti miliónu občanu jen ubohý zlomek - snad desítky. Co je tedy vlastně Korán?

6.4.2008 v 12:00 | Karma: 27,35 | Přečteno: 12552x | Diskuse| Kultura

Lucie Kamešová

Rozvrat - Jak se, muslimové, zachováme?

Na světě je nová kauza-islám. Nizozemský poslanec Geert Wilders zveřejnil svůj film Rozvrat a já teď čekám co bude dál. Jak se zachovají moji souvěrci - muslimové? Potvrdíme a nebo vyvrátíme tuto nenávistnou propagandu?

28.3.2008 v 12:17 | Karma: 18,35 | Přečteno: 2706x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Nejkrásnější slovo na světě

Jaké nejkrásnější slovo jste ve svém životě slyšeli? Kdyby jste se mě na tuto otázku zeptali před pár dny, musela bych chvíli přemýšlet. Uvatžovala bych nad slovy "Miluji tě", "Lásko", "Zlatíčko", ale také nad slovy jako je "Bůh", "Víra". Ale co bych si vybrala, těžko říct. Když byste se mě zeptali dnes, neváhala bych ani vteřinu. To slovo je "Maminko".

3.3.2008 v 12:19 | Karma: 19,67 | Přečteno: 3901x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Izrael: Palestinci, počítejte s Holokaustem

112 mrtvých Palestinců,více než 200 zraněných. Mezi nejmladší zavražděné patří i jen několika měsíční miminka. Náměstek Izraelského ministra obrany hrozí Palestincům holokaustem. A co na to česká média? Nic. Jedna zmínka na české televizi, jedna zmínka v Brněnském deníku a pak článek o tom jak Palestinští teroristé vraždí izraelské civilisty. Komu by se z toho nezvedal žaludek?

3.3.2008 v 10:00 | Karma: 19,74 | Přečteno: 1785x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2937x
Žena na mateřské dovolené, zajímající se o dění na Blízkém Východě.