Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se stala muslimkou

Jsem muslimkou, no a? Pravidelně prohlašuji svou víru, modlím se, postím se, dávám almužnu a plánuji cestu do Mekky. Věřím v Jediného Boha - Stvořitele, Pána všeho, věřím v proroky jak v konkrétní osoby tak v existenci proroků jako takovou ať už je znám nebo ne, věřím v anděly a v soudný den, věřím v předurčení - osud. Jsem muslimka - jsem Češka - jak se mi to přihodilo? A o tom je můj článek. Kdo jsem a jak jsem se stala muslimkou. 

Ja s dcerou na oslave "zadani o ruku" jednoho z bratrancu manzela.

První otázka se kterou se setkávám, je otázka dost osobní. Vždy, když se s někým bavím, brzy z něj vyleze ta samá věc: "Ty jsi Češka? Tví rodiče nejsou muslimové? Tak jak ses k tomu vůbec dostala?" Odpověď by mohla být jednoduchá: dvě, tři věty a konec. Já však myslím, že je důležité znát kořeny, které jsou vždy hluboko. Proto i já začnu hluboko.

Moje rodina je podivná sestava podivných osobností. Moje babička z máminy strany byla zároveň křesťanka i komunistka, ale v podstatě jsem ji neznala. Viděla jsem ji jen párkrát ve svém životě. Zato u tátovy rodiny jsem trávila každé prázdniny. Babička i děda byli evangelíci a intenzitu jejich víry jsem tehdy nebyla schopná určit. Je to už 13 let, co zemřeli, a já si jako jedinou ukázku jejich víry pamatuji dědovu krátkou modlitbu před jídlem.

Mí rodiče mají mou obrovskou úctu za svou toleranci. Ani jeden z nich nepatří k žádné církvi nebo náboženství. Tatínek je ateista a maminka věří v něco nepojmenovaného. Vychovávali mne s láskou a v obrovské volnosti, kterou jsem pokud vím příliš nezneužívala. V mém dětském světě nebylo "nesmíš", ale "neměla bys". Rodiče mě raději naučili plavat, než by mi zakazovali chodit k vodě. A já jsem jim vděčná. Vše má ale i svou stinnou stránku. V mém dětském světě nebyla závazná pravidla, o která by se bylo možno opřít. Jediným pevným bodem byli moji rodiče. Ale tato jistota se pomalu vytrácela, jak jsem odrůstala dětským střevíčkům a zjišťovala, že ani moji rodiče nejsou všemocní. Dlouho ale bylo vše v pořádku, nepotřebovala jsem nic, dlouho jsem si vystačila sama.

Má sestra se mi stala konzultantem, rádcem i spojencem. Dlouhé hovory, které jsme spolu vedly, mě nutily přemýšlet nezaběhnutým způsobem, dívat se na věci různýma očima. Ona sama není členem žádné církve, a ani nepatří k žádnému náboženství. Je tím typem člověka, který církve zakládá. V žádném případě o ní nemohu říct, že je nevěřící. Hodně studuje, a z každého filosofického směru, z každé víry, si vezme část. A tato její otevřenost mě popostrčila, dala mi sílu používat vlastní hlavu, mít vlastní názory a říkat je nahlas komukoliv, kdo je ochoten naslouchat.

První významnější kontakt s islámem jsem měla v prvním ročníku střední školy, kdy jsem na toto téma vypracovávala referát. A protože jsem byla vždycky zvídavá a historie byla vždy mým koníčkem, nevzala jsem si jednu knížku, ze které bych to opsala. Čerpala jsem z mnoha pramenů, a islám jsem si jednoduše nastudovala. Teď, když se na ten referát znovu dívám, musím říct, že byl obdivuhodně nestranný.

Škola mi šla v podstatě sama a stejně tak i maturita. A já předpokládala, že stejné to bude i s přijímačkami na VŠ, ale nebylo. Tehdy, když mě nepřijali, jsem zažila první velký neúspěch. Žádná katastrofa se ale neděla. Nehroutila jsem se, nebláznila. Jednoduše jsem to vzala jako příležitost vylepšit si své znalosti jazyků a přihlásila jsem se na pomaturitní kurz angličtiny. Za rok se tam určitě dostanu, říkala jsem si, a o prázdninách jsem odjela na měsíc do Německa, abych tam spolu s dvěma spolužačkami chodila do partnerské střední školy.

Tam jsem tehdy potkala člověka, na kterého bych sice ráda zapomněla, ale nejde to. Byl to totiž on, kdo mi ukázal islám jako něco skutečného, víru, která není jen v televizi, v pohádkách Tisíce a jedné noci nebo v knize Bez dcerky neodejdu. Sice dnes vím že to byl takový ten muslim na baterky, který o sobě hrdě prohlašoval že je muslim ale zároveň nedělal nic z toho, co muslima definuje. (Ani se nedivím, když se v září rozpoutal hon na teroristy, že jsem pročítala noviny a hledala na fotografiích právě jeho. Byl to ten typ.) Začala jsem si o islámu hledat různé informace. Začala jsem tak, jako to dělá většina lidí. Hledala, a také jsem viděla jenom to špatné. Výroky bez souvislostí. Ženy jsou méněcenné a utlačované bytosti, nucené si zakrývat vlasy i tvář, bité a zotročované pod neomezenou vládou svého otce a pak manžela. O barbarských zvycích, o obřízce žen a zákazu vstupu ženám do mešit, o omezování jejich vzdělání a o všem tom špatném, co je běžně přístupné a propagované v médiích a literatuře. Kamarádky si hojně přisazovaly, a protože jsem s oním člověkem navázala jakýsi vztah, tak jsem se najednou stala informačním zdrojem. Začala jsem tedy opravdu hledat odpovědi na otázky a na něco jsem se i zeptala (ačkoli většina odpovědí se mi nelíbila nebo mi přišla špatná - a když si to uvědomím, opravdu špatné byly). Většina věcí které jsem říkala, nebo kterými jsem svého přítele obhajovala ale pramenila spíše v srdci zamilované ženy, než osoby znalé věci - natož osoby věřící v pravdivost toho, co říká.

Po měsíci, který byl plný zvratů a citového vypětí, jsem se vrátila do klidu a bezpečí domova, začala jsem chodit do školy a našla jsem si i práci. A v podstatě jsem na vše zapomněla. Díky shonu, který jsem měla, mne ani příliš nezasáhlo pozářijové šílenství. A čas plynul, až v prosinci začal Ramadán (islámský měsíc půstu). A vtom mi přišel po dlouhé době e-mail s větou: "Ich mache das, und ich hoffe du auch." (volně z kontextu asi: "Já držím půst a doufám, že ty také.") A vážně nevím, zda to bylo rozhodnutí stále ještě zamilované dívky, nebo to byl Boží zásah, ale řekla jsem si, proč to nezkusit. Tehdy začalo klíčit semínko zasazené před měsíci. Nevěděla jsem, jak přesně se ten Ramadán vlastně drží. Mé informace byly povrchní a bylo jich málo. Ale stále víc jsem začala pronikat do tajů této podivné víry, do jejího učení i názorů. A uchvátilo mě to. Svou jasností, jednoduchostí, zřetelností a zároveň hloubkou, kterou jsem tehdy jen cítila. A pak, někdy okolo vánoc přišel záblesk, okamžik, kdy bylo vše jednoduché a jasné, okamžik, kdy jsem uvěřila.

To ale neznamená, že jsem se druhý den vydala do mešity. Ten krok mne čekal až za půl roku samostudia a po další ráně - neráně, která mne postihla. Ani druhý rok jsem nesložila přijímací zkoušky (tentokrát na jinou školu). A tehdy jsem se psychicky ocitla opravdu na dně. Nevěděla jsem, co dál. Co bude s mým životem, který tak dlouho směřoval pouze ke studiu. Vlastně jsem vůbec nepočítala s tím, že se na školu nedostanu. Pro svůj klid a pro osvobození se od problémů jsem se rozhodla zjistit víc o víře, která se pomalu stávala mojí. A dál jsem hledala možná východiska ze své nejasné situace.

Teprve v létě jsem se odhodlala navštívit místní muslimskou komunitu a zajít do mešity. Informace, které jsem měla, byly zmatené, a já tam přišla na akci, která neexistovala, v čase, kdy tam téměř nikdo nebyl. Al-hamdulillah - díky Bohu - jsem potkala jednu Češku, muslimku, a přidala jsem se k ní. Prožila jsem tam tehdy krásný den plný nových zkušeností a známostí. Ženy mne mezi sebe velmi rychle přijaly a já odcházela s vědomím, že jsem vítána. A přišla jsem podruhé, potřetí a pak pravidelně každý pátek a sobotu. Hned při druhé návštěvě jsem řekla svou Šahádu (muslimské vyznání víry) a v pohodě jsem si užila prázdniny. Postupně jsem začala nosit šátek. Začala jsem si uvědomovat Boha a jeho přítomnost, jeho pomocnou ruku, která byla vždy na blízku a chránila mne. Děkuji Bohu za tolik věcí, že i kdybych si na všechny vzpomněla a napsala je, zabralo by to desítky stránek.

Víra se mi stala velkou oporou, ale zdaleka ne řešením toho základního problému. Co dál? Jet do ciziny, nebo začít doma pracovat? Zaplatit si další kurs? Nultý ročník? Nakonec jsem se rozhodla zůstat doma a od září jsem začala usilovně hledat práci. Denně jsem tehdy žádala Boha o dvě věci: o práci, dobrou práci, která by mě bavila a byla slušně placená, a o muže, který by mě miloval a byl mi oporou v islámu. Přes svých 19 letech jsem už toužila po klidném, trvalém vztahu a jistotě, kterou přináší.

O obě záležitosti jsem začala žádat ve stejnou chvíli, a subhánalláh - chvála Bohu - jsem příslib obou věcí dostala také ve stejný den. Rýsovala se mi práce učitelky na blízké základní škole a zároveň jsem se v modlitebně seznámila s jedním mladým mužem, který se brzy stal mým manželem. Možná to zní bláznivě. Možná vám můj pocit Božího vedení přijde dětinský a hloupý. Ale nesporným faktem zůstává, že jsem s tímto mužem už 6 let. Jsem s ním šťastná a spokojená a svého rozhodnutí nelituji.

Rok po naší svatbě v mešitě jsme se vzali „úředně“. Čekali jsme jen, až moji rodiče budou připraveni. Dnes bych to už udělala jinak. Počkala bych s naší islámskou svatbou trochu déle a před rodiči nic netajila. Ale stalo se a naštěstí mi moji rodiče odpustili. Podporují nás a mohu říct že mám obrovské štěstí že je mám. Protože mnoho muslimek nemělo štěstí na takové rodiče.

Rok jsem učila angličtinu a poté se mi konečně podařilo dostat se na vysokou školu. Zase úplně jinou. Během studia jsem otěhotněla a s malou jsem studium dokončila. Bohužel jsem si studium musela protáhnout a dokončila jsem jen bakaláře, ale dál se mi už studovat nechce. Plánujeme další dítě a i to jedno je při studiu vážně problém. Ale kdo ví co bude dál. Spoléhám se Boha a Jeho vedení. Protože On mě ještě nikdy nezklamal.

Tento článek jsem napsala před 5 lety dnes jsem ho jen trochu aktualizovala. Pro mé fanoušky: Až dočtu Harryho Potera, který momentálně okupuje můj volný čas – a nebude to už dlouho trvat, pustím se do pokračování psaní o Koránu.

Autor: Lucie Kamešová | středa 23.4.2008 12:07 | karma článku: 25,33 | přečteno: 6083x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Ramadán, paní Diartová a blog neblog

Před pár dny začal muslimům postní měsíc Ramadán. I zde na blogu se objevilo několik článků a já je všechny přečetla. Když jsem četla ten od paní Diartové „Proč Ramadán?“ zarazila jsem se. To jak Ramadán popisuje, tedy celý článek mi úplně nesedl. Ono obyčejně mě její blogy nesednou, nu což, každý jsme jiný a každý máme jiné názory a životní postoje.

15.8.2010 v 10:48 | Karma: 22,94 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Antislamista ubodal v soudní síni těhotnou ženu

Že jste o tom nesylšeli? Divíte se že naše média neinformovala? V drážďanské soudní síni 1. června byla ubodána těhotná žena. Její manžel byl pobodán útočníkem a postřelen policistou, když svou ženu bránil. Jak je možné že jste o tom neslyšeli? Koho by totiž zajímalo, že byla ubodána muslimka nemuslimem.

27.7.2009 v 12:30 | Karma: 16,27 | Přečteno: 3246x | Diskuse| Společnost

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Svatba

Druhý článek série je trochu delší a budeme si v něm povídat o svatbě. Snad každá průměrná evropská nevěsta by si přála prožít takovou svatbu, jakou obvykle zažívají palestinské ženy. Ale jen málokterá žena, muž či rodina by byla ochotna za ni zaplatit tolik peněz.

23.7.2009 v 12:49 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Týden

První ze série článků, které se zabývají životem v Palestině, respektive v její části které říkáme Západní břeh. Začínáme z lehka spíše teoretickou záležitostí - organizací týdne.

21.7.2009 v 19:30 | Karma: 11,23 | Přečteno: 1537x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Úvod

O Palestině se hodně mluví, ale jen málo kdo skutečně nějakého palestince potkal. Jelikož jsem měla možnost nejen se s palestinci setkat ale s nimi žít - a nejen s nimi ale jako oni – rozhodla jsem se napsat sérii článků ve kterých zájemcům přiblížím jejich život a způsoby.

21.7.2009 v 18:00 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Mami, houpej hodně

Krátké zamyšlení nad deštěm, dětmi a houpačkou.

30.5.2009 v 0:17 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Hlupáci za volantem

Každý chodec se zajisté čas od času setká s některými "vstřícnými" motoristy, stejně tak i já. Ovšem zatím se mi nestalo aby si na mně řidič vybíjel své mindráky. Tedy nestalo, až do nedávna.

28.5.2009 v 18:27 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Vše je o přístupu aneb Nepříjemná sestra a zkažený den

Těhotenská poradna v porodnici je útrpnou zkouškou pro každou těhotnou ženu. Poslední měsíc před plánovaným termínem porodu ji ženy navštěvují každý týden. Přístupy se samozřejmě v různých porodnicích do určité míry liší, ale co je pro ženu –klientku či pacientku- nejdůležitější, je přístup personálu. Protože na tom stojí a padá pocit, jaký si odnášíte. A samozřejmě to platí i jinde. Občas máte štěstí na milé a vstřícné jednání. Narazíte-li ale na nepříjemnou matronu, tak jako se mi poštěstilo tento čtvrtek ve FN Královské Vinohrady, máte pokažený den.

5.4.2009 v 10:20 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2174x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Radosti a strasti těhotenství

O těhotenství se mluví jako o nádherném období, kdy matka cítí, jak v ní roste nový život. V současnosti se stále více zdůrazňuje, že těhotenství je normální stav a ne nemoc. S tím nemohu souhlasit. Těhotenství zcela jistě není nemoc, ale rozhodně je to oproti normálu „jiný stav“.

30.3.2009 v 10:34 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Lidské štíty

O lidských štítech, které údajně Hammás používal a používá při konfliktu s Izraelem toho bylo napsáno už hodně. Je to ale skutečně pouze praktika Hammásu?

21.1.2009 v 17:33 | Karma: 13,51 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

GAZA aktuálně

Tak zdá se že Izrael vyhlásil ukončení operace a začátek okupace (či spíše pokračování tentokráte s vojskem uvnitř). Bylo ohlášeno že ve dvě hodiny ráno tamního času přestanou útočit. Prý již akce splnila své "cíle" a Izrael vyhlásil vítězství. Rozhodně zvítězil nad zavražděnými ženami a dětmi. Ale cíle?

17.1.2009 v 23:10 | Karma: 14,84 | Přečteno: 1680x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

Gaza krátce

Ačkoli každý druhý mluví o tom, co se prý děje v Gaze,nikdo vlastně nemá pořádně informace uvnitř z Gazy. Existuje ale zpravodajství, které v Gaze skutečně je. Al-Jazeera. Kdo má satelit může sledovat Al-jazeeru v angličtině nebo arabštině. Dle mého je anglická kvalitnější. Reportéři jsou lidé s velkou zkušeností a výborných schopností, kteří pracovali i v jiných renomovaných zpravodajstvích jako CNN nebo BBC.

8.1.2009 v 20:28 | Karma: 15,97 | Přečteno: 2449x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

Palestinci a jiní hajz*ove

Už několik dní hledám čas i vhodná slova k tomu, abych se vyjádřila k současnému dění. Vlastně jsem původně nevěděla jak a kde začít. U dnes již více než 700 mrtvých, u zkreslování informací v médiích, u úžasných blogů pánů Daníčka a Olšera nebo u diskutujících o kterých pochybuji, zda jsou vůbec lidmi. Nakonec mi vlastně pomohl článek jednoho „myslitele“ jménem Aleš Orálek, který napsal úžasný článek Co jsou vlastně Palestinci zač...

8.1.2009 v 16:56 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2189x | Diskuse| Politika

Lucie Kamešová

O svátcích

Jak jme slavili Svátek oběti, jak se slaví v Palestině a co má společného s vánoci.

14.12.2008 v 12:28 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2114x | Diskuse| Kultura

Lucie Kamešová

Nejsem zodpovědná za činy jiných muslimů

Stále narážím na výzvy k distancování se od toho či onoho. Jsem volána k zodpovědnosti za to co dělali jiní. Mám vysvětlovat, proč muslimové v Saudské či Íránu dělají to a to a jestli se mi to líbí. Jak prý by se mi líbilo žít v Afghanistánu. Proč? Jak by se vám líbilo žít v třeba v křesťanské Kolumbii nebo Brazílii? Cítíte se zodpovědni, za to, co se tam děje? A co třeba ateistická Čína, milí ateisté? Ne? A proč mám já?

12.6.2008 v 10:30 | Karma: 17,88 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Pilíře víry - osud

Víra v osud je jedním z pilířů víry muslimů. Ovšem co přesně osud je, je poměrně složitá otázka. Neinformovaní lidé často vyčítají věřícím právě víru v osud - spoléhání se na Boha. Prý se zbavujeme odpovědnosti, nic neděláme a podobně. Což je ale hluboký omyl.

10.6.2008 v 23:30 | Karma: 10,60 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Společnost

Lucie Kamešová

O Koránu - co je vlastně Korán?

Mnoho lidí si dnes připisuje právo vykládat Korán podle toho, co četli. Kdo z nich a konec konců, kdo z vás, opravdu četl Korán? A z těch lidí, co ho skutečně četli, kolik jich mu opravdu porozumělo. A teď tím nemyslím mu uvěřilo, ale porozumělo (ve smyslu pochopení čteného textu). z deseti miliónu občanu jen ubohý zlomek - snad desítky. Co je tedy vlastně Korán?

6.4.2008 v 12:00 | Karma: 27,35 | Přečteno: 12552x | Diskuse| Kultura

Lucie Kamešová

Rozvrat - Jak se, muslimové, zachováme?

Na světě je nová kauza-islám. Nizozemský poslanec Geert Wilders zveřejnil svůj film Rozvrat a já teď čekám co bude dál. Jak se zachovají moji souvěrci - muslimové? Potvrdíme a nebo vyvrátíme tuto nenávistnou propagandu?

28.3.2008 v 12:17 | Karma: 18,35 | Přečteno: 2706x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Nejkrásnější slovo na světě

Jaké nejkrásnější slovo jste ve svém životě slyšeli? Kdyby jste se mě na tuto otázku zeptali před pár dny, musela bych chvíli přemýšlet. Uvatžovala bych nad slovy "Miluji tě", "Lásko", "Zlatíčko", ale také nad slovy jako je "Bůh", "Víra". Ale co bych si vybrala, těžko říct. Když byste se mě zeptali dnes, neváhala bych ani vteřinu. To slovo je "Maminko".

3.3.2008 v 12:19 | Karma: 19,67 | Přečteno: 3901x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Izrael: Palestinci, počítejte s Holokaustem

112 mrtvých Palestinců,více než 200 zraněných. Mezi nejmladší zavražděné patří i jen několika měsíční miminka. Náměstek Izraelského ministra obrany hrozí Palestincům holokaustem. A co na to česká média? Nic. Jedna zmínka na české televizi, jedna zmínka v Brněnském deníku a pak článek o tom jak Palestinští teroristé vraždí izraelské civilisty. Komu by se z toho nezvedal žaludek?

3.3.2008 v 10:00 | Karma: 19,74 | Přečteno: 1785x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2937x
Žena na mateřské dovolené, zajímající se o dění na Blízkém Východě.