O Koránu - co je vlastně Korán?

6. 04. 2008 12:00:44
Mnoho lidí si dnes připisuje právo vykládat Korán podle toho, co četli. Kdo z nich a konec konců, kdo z vás, opravdu četl Korán? A z těch lidí, co ho skutečně četli, kolik jich mu opravdu porozumělo. A teď tím nemyslím mu uvěřilo, ale porozumělo (ve smyslu pochopení čteného textu). z deseti miliónu občanu jen ubohý zlomek - snad desítky. Co je tedy vlastně Korán?
Originální Korán z doby Uthmána, Istambul
Originální Korán z doby Uthmána, Istambul

V dnešní rychlé době internetu není nic snazšího, nežli si "vygooglovat" pár citací z čehokoli a nenávistně se k nim vyjadřovat. Konec konců nenávistnými projevy vůči Koránu, Islámu a muslimům se v hojné míře objevují pravidelně i tady na blogu. Většina z těchto "odborníků" NIKDY nepřečetla ani řádku Koránu. Natož aby cokoliv věděli o jeho historii o pravidlech četby, o pravidlech výkladů a školách a učencích, kteří se staletí tímto zabývají. Proto bych všem, co mají chuť a zájem chtěla poskytnout takovou miniexkurzi do toto, co je Korán.

Co je Korán
Fragment Koránu datován do první poloviny 1.st. Islámu - mimo Uthmánovu redakci
V České Republice není příliš snadné Korán sehnat. Najít lze jen ve velmi specializovaných muslimských obchodech a v knihovnách muslimů a odborníků. Jak to? Napadne vás. Vždyť můžu Korán koupit v každém druhém knihkupectví. A to je jeden z podstatných a zásadních omylů. To, co si totiž v daných prodejnách koupíte je překlad Koránu, jak mu porozuměl pan Hrbek. Komu čest tomu čest, páně Hrbkův překlad je velmi kvalitní ale i tak má mnoho much. Kromě prohazování veršů i sporné překlady některých slov a použití slov které mají v češtině jiný obsah, nežli arabský text. Ovšem tomu se u překladu takového díla jakým je Korán z jazyku tak bohatého jako je arabština nelze vyhnout. Arabština je velmi unikátní jazyk. Dnešní, spisovnou, arabštinou byste se naprosto bez problémů dorozuměli slovem i písmem i před jeden a půl tisíciletím. Je velice variabilní a jedno slovo může mít třeba i deset významů.

Korán je velice unikátní knihou v celé arabské historii. Pomineme-li jeho duchovně-politický význam, pak je to neobyčejné umělecké dílo, které dodnes nebylo překonáno v žádném směru. Navíc je snad jedinou knihou z období před Knihtiskem, které je dnes písmeno od písmena stejné jako v době prvního napsání. Má několik úrovní které využívají možností arabštiny a tak jeden verš může mít několik významů. A všechny tyto významy jsou pro muslimy závazné. Přeložit něco takového nelze. Proto všechny překlady jsou v podstatě překladatelovým výkladem toho, co on přečetl a pochopil a především jsou pouze jednovýznamové. Proto kdokoli přečte tento výklad Koránu v jakémkoli jazyce, musí si uvědomit, že nečte Korán. Abyste mohli Korán přečíst, museli byste ho číst v arabštině.

Historie psaného Koránu
Za svého života Prorok Muhammad (NMBŽDM) zaměstnal mnoho písařů, kterých bylo až 40 a zaznamenali jednotlivá vnuknutí na velbloudí kůži, zvířecí kosti, kameny, kůru palmových stromů a papyrus. Dále se jeho vnuknutí uchovávalo v paměti společníků. Člověk který si pamatuje celý korán se nazývá Háfiz (ten co uchovává Korán. Takových lidí bylo za Prorokova života 10 000 mužů a žen.Uthmánův Korán, Taškent

Ale vše co bylo sepsáno nebylo sestaveno do uceleného sborníku, knihy.Proto, po smrti Proroka a se rozhodl jeho nástupce Abů Bakr Shromáždit všechny zápisy a svědectví Háfizů a nechal sepsat tzv. Mushaf - ucelený text, jehož každý verš byl potvrzen písemně a zároveň několika důvěryhodnými Háfiz. Tento originál byl uchován po Abu Bakrově smrti u Hafsy - manželky Proroka. Další z chalífů, Uthmán nechal znovu sepsat ucelenou sbírku tentokráte ale výlučně v jediném dialektu a to v tom, který byl vlastní kmenu, ze kterého Muhammad pocházel. Prorok totiž učil 7 variant čtení, které se lyšily výslovností dle dialeku 7 kmenů. To ovšem v Uthmánově době dělalo novým muslimům problémy a vznikaly rozbroje. Proto Uthmán přistoupil k tomuto kroku. Uthmánův Mushaf byl velmi podobný Mushafu Abu-Bakra. Tam kde byly rozdíly, převzal se styl Kurajšovců.
Všechny dnešní kopie jsou totožné s Uthmánovým Mushafem. Dochovaly se 2 ze 7 vyhotovených kopií vypracovaných a rozeslaných Uthmánem do jednotlivých provincií země. Jedna je v archívu v Taškentu (Uzbekistán) a druhá je uchována v Istanbulu (Turecko).

Slovo závěrem
Tento článek jsem pojala v podstatě historycko-jazykově. O samotném obsahu Koránu někdy příště. Závěrem bych chtěla zmínit několik zajímavých "náhod". Nejsem zrovna příznivcem hledání čísel v jakýchkoli textech. Nemyslím, že by to mělo jakoukoli vypovídací hodnotu a správným výběrem způsobu počítání se dá dobrat v podstatě k čemukoli. Tohle mě ale zaujalo, protože se počítala čistě slova a porovnávala se s opaky či ekvivalenty. Takže pro odlehčení:

Slovo

Počet
opakování

Opozitum Počet
opakování
život 145
smrt
145
muž 24
žena
24
anděl 88 satan
88
dobré skutky
167 hříchy 167
život pozemský
115 život posmrtný
115
den 365
měsíc 12
země 13 -> to je 28,9% z celku
moře 32 -> to je 71,1% z celku
celkem 45
Vše odpovídá podílu

vody a souše na zeměkouli

 

Autor: Lucie Kamešová | neděle 6.4.2008 12:00 | karma článku: 27.35 | přečteno: 12552x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 196 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2937
Žena na mateřské dovolené, zajímající se o dění na Blízkém Východě.

Locations of visitors to this page

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...