Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozvrat - Jak se, muslimové, zachováme?

Na světě je nová kauza-islám. Nizozemský poslanec Geert Wilders zveřejnil svůj film Rozvrat a já teď čekám co bude dál. Jak se zachovají moji souvěrci - muslimové? Potvrdíme a nebo vyvrátíme tuto nenávistnou propagandu?

První dvojstránka Koránu - Sura Al-Fátiha (Otevíratelka knihy) a sura Al-Baqara (Kráva)

Daný film se mi rozhodně nelíbí. Verše vytrhané z kontextu, manipulativní záběry... Připomíná mi to trochu pořad České Televize - Infiltrace: Já muslim. Připadá mi to hloupé a dětinské. Stejně tak jako každý, kdo to hloupě odkývá, aniž by znal cokoli bližšího. Otázkou ale je, proč takový film byl vůbec natočen?

Křesťanství se od počátku snažilo islám, muslimy a Proroka zdiskreditovat různými smyšlenými a hloupými texty. Jako by si křesťané neviděli ani na špičku vlastního nosu. Byla to samozřejmě propaganda. Podobná propaganda vždy probíhala i v muslimském světě vůči světu křesťanskému. Máme tedy tento film považovat za pokračování této propagandy a definování nového nepřítele po pádu SSSR? A nebo je to reakce na skutečné chování celé řady muslimů. Protože tento film je dílem Nizozemského poslance, bude to spíše ta první možnost. Ovšem zajisté by se neobjevil, nebyla-li by tu určitá poptávka. A tu dozajista podporuje i chování některých muslimů.

Karikatury vyvolaly bouřlivou reakci muslimského světa. Od věcí naprosto pochopitelných a normálních - jako byl bojkot Dánského zboží a protestní nóty různých zemí, po věci, které nejen že nad nimi zůstává rozum stát, ale potvrzují vše co první zmíněné kritizovalo - násilí, pálení ambasád... A co bude teď? Jak muslimský svět zareaguje na tento film? Bude víc teroristických útoků? Víc vraždění? A čeho tím muslimové dosáhnou? Jen toho, že některým potvrdí jejich názor na pravdivost filmu, ačkoli je ve skutečnosti nehoráznou lží.

Jak by se měli muslimové chovat?

Rozhodně ne tak, jak se dnes chovají. Evropa je plná muslimských přistěhovalců a jejich potomků, kteří odmítají respektovat kulturu a zákony zemí, do kterých přišli "za lepším" a tvrdošijně se dožadují různých výjimek a výhod. Namísto tvrdé práce využívají sociální systémy hostitelských zemí, neučí se novému jazyku a nerespektují místní zvyklosti.

Když na počátku Islámu přišli muslimové do Egypta, dobyla ho armáda čítající 10 000 mužů. Jen část z nich v Egyptě zůstala a zbytek pokračoval dál. Během jedné, dvou generací - bez toho aby se do Egypta houfně stěhovali Arabové - se Egypt - do té doby křesťanský stal muslimským. Egypťané přejali nejen víru, ale i jazyk a kulturu "dobyvatelů". Jak se to mohlo za tak krátkou dobu povést? Určitě ne násilím a útlakem. Nebyla žádná masivní migrace egypťanů - tak jak by byla, kdyby ona arabizace byla násilná. Bylo to díky přesvědčivosti Islámu a chování muslimů. Díky jejich tvrdé práci a ne díky jejich příživnictví. Díky jejich slušnému a vstřícnému chování a ne díky násilnostem, nevraživosti, nesnášenlivosti a nepřizpůsobivosti.

Namísto věčného proklamování jak jsme úžasní a ostatní ne, jak nám všichni ubližují a my jsme ti beránci, namísto zapalování ambasád a teroristických útoků na naprosto nevinné lid, bychom se my, muslimové měli začít chovat tak, jako první muslimové. Pokud máme bojovat, tak s plným nasazením a pevně semknutí, pokud máme žít v míru, pak ve slušnosti, pracovitosti a v pevné víře v Boha. To je jediná možná cesta.

Prorok Muhammad (mír s ním a požehnání Boží) řekl svým společníkům o budoucnosti muslimů. Řekl, že muslimové budou jako pěna. Když se ho jeho společníci zeptali zda jich bude málo. Prorok odvětil že ne. Naopak. Muslimů bude mnoho - jako pěny na moři. A budou stejně tak slabí.

Adekvátní odpověď

A jaká by tedy měli být odpověď na film Geerta Wilderse? Na populismus a propagandu se odpovídá velmi složitě. Každý kdo o dané problematice ví trochu víc, ví, že dané verše jsou vytržené z kontextu. Přesto jsou zneužitelné, jako všechno. Musíme proto vylepšit naše chování a v případné veřejné debatě slušně vysvětlit, jak to vlastně je.

Pokud ale zase muslimové začnou pálit ambasády a vyhrožovat smrtí, pak jsme v začarovaném kruhu a krása Islámu bude skryta a zapomenuta samotnými muslimy.

Autor: Lucie Kamešová | pátek 28.3.2008 12:17 | karma článku: 18,35 | přečteno: 2706x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Ramadán, paní Diartová a blog neblog

Před pár dny začal muslimům postní měsíc Ramadán. I zde na blogu se objevilo několik článků a já je všechny přečetla. Když jsem četla ten od paní Diartové „Proč Ramadán?“ zarazila jsem se. To jak Ramadán popisuje, tedy celý článek mi úplně nesedl. Ono obyčejně mě její blogy nesednou, nu což, každý jsme jiný a každý máme jiné názory a životní postoje.

15.8.2010 v 10:48 | Karma: 22,94 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Antislamista ubodal v soudní síni těhotnou ženu

Že jste o tom nesylšeli? Divíte se že naše média neinformovala? V drážďanské soudní síni 1. června byla ubodána těhotná žena. Její manžel byl pobodán útočníkem a postřelen policistou, když svou ženu bránil. Jak je možné že jste o tom neslyšeli? Koho by totiž zajímalo, že byla ubodána muslimka nemuslimem.

27.7.2009 v 12:30 | Karma: 16,27 | Přečteno: 3246x | Diskuse| Společnost

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Svatba

Druhý článek série je trochu delší a budeme si v něm povídat o svatbě. Snad každá průměrná evropská nevěsta by si přála prožít takovou svatbu, jakou obvykle zažívají palestinské ženy. Ale jen málokterá žena, muž či rodina by byla ochotna za ni zaplatit tolik peněz.

23.7.2009 v 12:49 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Týden

První ze série článků, které se zabývají životem v Palestině, respektive v její části které říkáme Západní břeh. Začínáme z lehka spíše teoretickou záležitostí - organizací týdne.

21.7.2009 v 19:30 | Karma: 11,23 | Přečteno: 1537x | Diskuse| Cestování

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Úvod

O Palestině se hodně mluví, ale jen málo kdo skutečně nějakého palestince potkal. Jelikož jsem měla možnost nejen se s palestinci setkat ale s nimi žít - a nejen s nimi ale jako oni – rozhodla jsem se napsat sérii článků ve kterých zájemcům přiblížím jejich život a způsoby.

21.7.2009 v 18:00 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2937x
Žena na mateřské dovolené, zajímající se o dění na Blízkém Východě.